„Dečje srce“ pomaže

Datum: petak 08 марта, 2019 | autor: S.P.

Humanitarna organizacija „Dečje srce“ već 17 godina pomaže deci i mladima sa smetnjama u razvoju, njihovim porodicama kao i svim ljudima koji žele da se uključe u rad sa ovim licima.

„Kao organizacija smo prepoznatljivi u zajednici po programima za osamostaljivanje prvenstveno dece sa smetnjama u razvoju i njihovo uključivanje u zajednicu u kojoj žive. Programi koje mi sprovodimo su u startu pomoć u onom najranijem periodu kad dete odrasta kroz usluge lični pratilac i kroz programe „Škola života“ i „Škola životnih veština“, a kasnije, kako dete odrasta, pokušavamo da procenjujemo njihove sposobnosti i da ih učinimo korisnim članovima jedne zajednice na taj način što ih osposobljavamo za neke aktivnosti i za rad u zajednici shodno onom što su preostale njihove funkcije“, priča Goran Radojević, direktor Humanitarne organizacije „Dečje srce“ i nastavlja.

„Programi koje trenutno sprovodimo i ono po čemu mislim da ćemo biti prepoznatljivi i dalje u zajednici, a to je pokretanje radnog centra na Vračaru. To je jedan centar koji u okviru svoga objekta ima kafić restoran u kojem rade kao konobari, kao kuvari, ali i kao muzičari osobe sa smetnjama u mentalnom razvoju.

Osim tog kafića i restorana tu će postojati radni centar gde će se oni osposobljavati za šivenje, vezenje, gde u kontaktu sa različitim firmamam iz lokalne zajednice pravimo već ugovore ili dogovore da za njih pravimo različite stvari shodno tome šta su njihove potrebe. Na primer, sa hotelom „Metropol“ smo već imali preliminarne dogovore šta oni potrebuju tipa posteljinu ili neke druge stvari koje im trebaju, a koje mi možemo u našoj maloj radionici da proizvodimo za njih.

Socijalna inkluzija je ključ napretka svake zajednice. Korisnik koji je isključen iz zajednice se loše oseća, verovatno koristi veću količinu terapije, on je problem i sam sebi i porodici u kojoj živi.

Socijalna inkluzija dolazi kao ključ u tom smislu da se čovek dobro oseća kroz rad, da višak svoje energije prazni kroz radno angažovanje, porodica se oseća ponosno na svoga člana i , uopšte, i pojedinac i zajednica imaju dobrobit od socijalne inkluzije.

Svaki član koji ne radi je skup za bilo koju zajednicu. Svaki član koji je koristan i proizvodi nešto, koji daje doprinos zajednici, dovodi do toga da više nije teret zajednici, ni socijalni teret i postaje koristan član.

Mi danas, medju osobama sa smetnjama u mentalnom razvoju, imamo najveći broj pasivnih primaoca tih socijalnih davanja. Kroz programe inkluzije oni se osposobljavaju za različite poslove u zajednici i kroz to angažovanje bivaju korisni i sebi i svojoj porodici i celoj zajednici. Oni će sutra postati neko ko plaća porez državi, a ne neko ko samo koristi od države davanja i nešto što su neki drugi ljudi zaradili“, zaključuje Goran Radojević.

Više o radu Humanitarne organizacije “Dečje srce“ možete saznati na www.decjesrce.rs