Konferencija o ženskom socijalnom preduzetništvu u Kragujevcu

Datum: petak 05 октобра, 2018 | autor: S.P.

U Kragujevcu je održana Konferencija o socijalnom ženskom preduzetništvu. Organizator je bila Asocijacija poslovnih žena “Vizija“, uz podršku grada Kragujevca i Fondacije Konrad Adenauer Štiftung iz Beograda. Konferencija je bila održana u okviru Sajma ženskih socijalnih preduzeća Srbije i regiona.

Socijalno preduzetništvo doprinosi razvoju ekonomije zasnovane na solidarnosti, budući da nisu svi ljudi podjednako u stanju (iz različitih razloga: zdravstvenih, obrazovnih, egzistencijalnih…) da učestvuju u tržišnoj utakmici. Poslednje tri decenije u Evropi se sve više obraća pažnja na socijalnu ekonomiju, kao način za ublažavanje posledica globalizacije, tehnološkog napretka i ekonomskih kriza.

Budući da strategije održivog razvoja u centar pažnje stavljaju žene kao posebno osetljivu kategoriju, posebno samohrane majke, žene višestruko marginalizovane i one iz ruralnih sredina, ovakvi susreti su prilika da se one kroz razmenu iskustava i primere dobre prakse ohrabre i podstaknu na delovanje, pošto čuju kako su žene sličnih sudbina postale uspešne preduzetnice.

Na njihovom razvojnom putu jako su bitni ne samo finansije već i monitoring, evaluacija i dodatni mehanizmi podrške, a u razvoju socijalnog preduzetništva bitnu ulogu imaju i projekti Evropske unije. Kragujevac je jedan od odabranih gradova u kojima će se sprovesti reload program, koji pruža mogućnost za razvoj nekog novog i inovativnog posla u partnerstvu sa udruženjima.

Čekajući zakon o socijalnom preduzetništvu

Zakon o socijalnom preduzetništvu, čije se donošenje očekuje, trebalo bi da omogući osobama koje se bave ovim poslom da izađu i na tržište sa svojom ponudom.

„Cilj nam je afirmisanje i promovisanje socijalnih preduzeća, kojih na broju ima, ali nisu vidljiva. Namera nam je da novim idejama i aktivnostima poboljšamo lokalnu zajednicu. Socijalni preduzetnici su vizionari i kreatori promena, imajući u vidu da je bazični pokretač socijalnog preduzetništva težnja da se kreira društvena vrednost umesto lične koristi“ – istakla je na Konferenciji Biljana Planić, predsednik Asocijacije poslovnih žena “Vizija“.

O socijalnom preduzetništvu, rodnoj ravnopravnosti, pravnoj regulativi, iskustvima u ovoj oblasti govorili su Predrag Lučić, predsednik Regionalne privredne komore Kragujevac, dr Vladica Stanojević, direktor Zavoda za zbrinjavanje odraslih „Male pčelice“, Aleksandra Popović direktor Fondacije „Konrad Adenauer Štiftung“ u Srbiji, Aleksandar Šaronjić, direktor Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga i dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Kragujevca.

Konferencija

Konferencija

Budući da je ne samo organizator ove konferencije, već i neko ko se u praksi dokazao na planu razvoja socijalnog preduzetništva, ali i sopstvenog preduzetništva, Biljana Planić je prava osoba da podeli svoja iskustva.

„Preduzetnica sam postala iz nužde, kao i većina preduzetnica u Srbiji. Posle 14 godina rada kao prevodilac u gigantu, fabrici automobila Zavodi Crvena zastava, ostala sam bez posla. U 37-oj godini verovala sam da nije strašno biti na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, jer sam već imala više od decenije radnog staža. Međutim, moja nezaposlenost se odužila. Posle tri godine čekanja ukazala mi se prilika da zbog znanja jezika krenem sa radom u turističkoj agenciji, samo jednu sezonu koja traje tri meseca. Imala sam utisak da je taj posao stvoren za mene! Sezona je prošla, a ja sam upisala fakultet, u roku ga završila u međuvremenu radeći i spremala se, ne s namerom, da jednog dana imam svoju agenciju“ – objašnjava Biljana Planić.

Voleti svoj posao

Prednosti i mane sopstvenog posla su, po njenim rečima, onakve kakve ih sami kreirate. A floskula da sam upravljaš svojim vremenom je u stvari odlika nečije posvećenosti poslu, smatra.

„Vreme je tu fleksibilan pojam. Ja volim svoj posao i to je ključna rečenica koja je meni osnovni pokretač. Naravno da se i ja umorim, ali nikada toliko da želim da sve napustim. Naprotiv, duboko uzdahnem, izbrojim do 100 (a nekad i više, izdahnem i nastavim… Trebalo je mnogo dana da shvatim koliko je početak težak i koliko me tanka linija deli od odustajanja! Ali, kada ste sami sa troje dece na pragu četvrte decenije, da li imate pravo na odustajanje? I tako je sve krenulo… sporim koracima ali napred!“

Sajam

Sajam

Posle dve godine rada kao preduzetnica osetila je potrebu da poveže žene preduzetnice u Udruženje, kako bi bile bliže, a da bi spojile svoja iskustva i da bi u Kragujevcu shvatili da one postoje kao privredici. Udruženje je osnovano 2010. godine sa ciljevima da promoviše preduzetništvo i pomaže prvenstveno ženama da osnivaju i razvijaju sopstvene biznise. Vremenom se ukazala šansa da rade Bazare starih zanata i posle njih su osnovale Sekciju starih zanata pri Udruženju. Kroz razne aktivnosti povećale SU svoju vidljivost i time dobile šansu da kroz besplatnu franšizu firme „Bio Idea“ iz Beograda počnu da pravimo ručno rađene sapune kroz formu socijalnog preduzetništva. Tako je i počelo sa radom socijalno preduzeće „Vizija“, još u povoju, jer, kako smo napomenuli, u Srbiji i ne postoji zakon o socijalnom preduzetništvu pa da za sada imaju malu vidljivost, ali, na svu sreću, veliku podršku Skupštine grada Kragujevca.

„Ne mislim da je lako biti žena preduzetnica, počevši od rodnih predrasuda pa sve do spoticanja od strane muških šovinista. Ali mene lično to nikada nije sprečilo da idem napred, da gradim svoju karijeru (eto ove godine je decenija rada iza mene), i da se ne obazirem na one koji me vuku unazad ili spotiču uz put. Za sve treba imati hrabrosti i podršku porodice, roditelja, partnera i dece. Bez toga je teško ali ne i nemoguće“ – kaže Biljana.

Naglašava i to da zaista veruje da će se promeniti klima za žene preduzetnice i da će žene sve više pokretati svoje biznise i shvatiti kolika je važnost ekonomske samostalnosti za njih i njihove porodice. Udruženje „Vizija“ konstantno radi na promociji preduzetništva pa se iskreno nadaju da će njihova „priča“ pomoći drugim ženama da započnu sopstvene biznise.

„Mi smo uvek tu za podršku i savete“ – poručuje Biljana – „Nemoguće je samo ono što vi ne želite! Zato, uz osmeh na licu i ljubav u srcu, nema prepreke koju ne možete preskočiti ili zaobići, odluka je vaša!“

O ovom dogadjaju možete se dodatno informisati preko sledeće veze:
https://www.kragujevac.rs/Konferencija_o_socijalnom_preduzetnistvu-43-1-12728

Fotografije sa ovog dogadjaja možete pogledati na Facebook stranici Udruženja poslovnih žena “Vizija“ iz Kragujevca, organizatora konferencije
https://www.facebook.com/UdruzenjePoslovnihZenaVizija/photos/pcb.2052117308186989/2052100868188633/?type=3&theater

Izvor: dobrevesti.rs