Najava: Zakon o socijalnom preduzetništvu u Skupštini krajem godine

Datum: ponedeljak 02 априла, 2018 | autor: S.P.

Zakon o socijalnom preduzetništvu, koji bi omogućio bolje funkcionisanje socijalnih preduzeća koja zapošljavaju ranjive grupe građana, naći će se pred narodnim poslanicima u poslednjem kvartalu 2018. godine.

To je za Tanjug potvrdila pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Bojana Stanić i dodala da se „trenutne ideje“ Nacrta zakona odnose na olakšavanje poslovanja socijalnim preduzećima.

– Ono što se očekuje od ovog zakona jesu pre svega olakšice za socijalna preduzeća. Socijalna preduzeća bila bi oslobođena plaćanja poreza i doprinosa za zaposlene prvih 24 meseca i PDV-a – ukazuje Stanić.

Prema Nacrtu zakona, dodaje ona, ideja je da korisnici socijalnih preduzeća budu podeljeni u tri kategorije – lica koja se teže zapošljavaju (osobe sa invaliditetom), posebno ranjivi (starija populacija, manjine, žrtve nasilja, trgovine ljudima…) i radno sposobni korisnici socijalne pomoći.

Procenjuje se da u Srbiji posluje oko 1.200 socijalnih preduzeća, u kojima je zaposleno oko deset hiljada ljudi, a u kojima se angažuje i oko 20.000 volontera.

Ideja rada socijalnih preduzeća je da profit ne služi uvećanju imovine vlasnika, već zapošljavanju ljudi koji teže dolaze do posla ili se bave određenim socijalnim i medicinskim uslugama, obrazovanjem, zaštitom životne sredine ili kulturnim aktivnostima u zajednici.

Izvor: Tanjug, Blic