Podrška razvoju socijalnog preduzetništva

Datum: sreda 23 августа, 2017 | autor: S.P.

maja-dzunic

Agencija za regionalni razvoj Rasinskog okruga i Udruženje „Eurokontakt“ započeli su projekat koji bi trebalo da doprinese razvoju socijalnog preduzetništva u Rasinskom okrugu.

Ukupna vrednost projekta koji će trajati šest meseci je 2.442.500 dinara a Razvojna agencija Srbije je dala svoj doprinos sa 1.217.000 dinara.

– Nijedna organizacija se nije bavila socijalnim preduzetništvom tako da će naše iskustvo moći da koriste i iz drugih regiona. Socijalno preduzetništvo je specifično jer se zarada ulaže u razvoj zajednice kroz zapošljavanje ljudi koji teže dolaze do posla, osoba sa invaliditetom, mladih, žena, osoba starijih od 50 godina, Roma, razvoj socijalnih i medicinskih usluga, obrazovanje, zaštitu životne sredine…– nabraja Maja Džunić, menadžer projekta „Razvoj socijalnog preduzetništva u Rasinskom okrugu“.

Predlog Zakona o socijalnom preduzetništvu je četiri puta stavljan u proceduru za usvajanje u Narodnoj skupštini Republike Srbije i isto toliko puta povlačen iz nje!

– Imamo obećanje da će se ovaj zakon ponovo naći u proceduri u decembru ove godine. Socijalno preduzetništvo je veoma važno za ulazak Srbije u Evropsku Uniju. U narednih šest meseci planiramo da istražimo resurse lokalnih zajednica i formiramo institucionalni okvir za razvoj socijalnog preduzetništva. U planu je osnivanje Kancelarije za razvoj socijalnog preduzetništva u Kruševcu kao i formiranje Mreže socijalnih preduzetnika koja će omogućiti da se glas socijalnih preduzetnika čuje jače. – dodaje Nenad Krstić iz UG „Evrokontakt“.