Pročitajte novi izveštaj Evropske komisije “Podsticaj za socijalna preduzeća u Evropi“

Datum: utorak 11 фебруара, 2020 | autor: S.P.

Kako bi pojačali socijalna preduzeća, 16 zemalja EU usvojilo je novo zakonodavstvo tokom protekle decenije, a 11 zemalja je kreiralo eksplicitne politike kojima će podržati njegov razvoj, navodi se u novom izveštaju “Socijalna preduzeća i njihovi ekosistemi u Evropi“

Socijalna preduzeća, koja su deo socijalne ekonomije, dinamičan su element evropskog ekonomskog pejzaža. Onа kreiraju radna mesta, inovacije u pružanju socijalne zaštite, pružaju mogućnosti za učešće u ekonomskom životu i pomoći demografskim, zelenim i digitalnim tranzicijama, ne ostavljajući nikoga iza sebe.

Broj socijalnih preduzeća u Evropi raste, a njihovi poslovni modeli i oblasti aktivnosti postaju sve raznovrsniji. To je rezultat razvoja odozdo prema gore, kao i mera i programa politika koje su pokrenule vlade. U mnogim zemljama, Evropski socijalni fond je bio presudan u podsticanju razvoja.

U Izveštaju je naglašeno da mere javne podrške moraju da odražavaju različitost socijalnih preduzeća i njihove potrebe. Na primer, socijalnim preduzećima koja su usredsređena na radnu integraciju potrebna su dugotrajna partnerstva sa javnim vlastima, dok onima koja koriste nove tehnologije za povećanje održive potrošnje možda nedostaje kapital, dok neprofitnim organizacijama koje se bave komercijalnim aktivnostima potrebna je podrška za razvoj njihovih poslovnih planova i veština .

Novi sintetički izveštaj na evropskom nivou ujedinjuje i tumači ključne nalaze iz 35 izveštaja o zemljama. Daje sveobuhvatnu sliku o različitim tradicijama, zapaženim trendovima i ključnim izazovima širom Evrope. Odvojeni izveštaji o zemljama daju ključne podatke o socijalnim preduzećima i njihovim eko sistemima u 28 zemalja EU, kao i u Albaniji, Islandu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Norveškoj, Srbiji i Turskoj.

Izveštaji stavljaju socijalna preduzeća u njihov društveni i ekonomski kontekst, objašnjavajući njihov odnos prema različitim tradicijama države socijalne zaštite u Evropi.

Važno otkriće je da su posebni pravni okviri efikasni u podršci razvoju socijalnog preduzeća, kad god prepoznaju i podrže svoj puni spektar i potencijal. Preuski zakonski okviri s druge strane ograničavaju razvoj i vidljivost ovog segmenta ekonomije.

Istraživanje je koordiniralo istraživački centar EURICSE (Evropski istraživački institut za kooperative i socijalna preduzeća) i mreža EMES Evropska istraživačka mreža univerzitetskih istraživačkih centara i pojedinačnih istraživača socijalnih preduzeća) i uključilo je više od 70 pojedinačnih akademika i institucija koje predstavljaju. Sve u svemu, nalaz je potkrijepljen kritičkim uvidima više od 750 pojedinaca koji se bave ovom oblašću. Studija je finansirana u okviru programa EU za zapošljavanje i društvene inovacije (EaSI), a oni se bave pripremnim radom za naredni Akcioni plan za socijalnu ekonomiju, koji Evropska komisija planira da predstavi tokom 2021. godine.

Izveštaj možete preuzeti ovde:

https://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=89&furtherNews=yes&newsId=9534&fbclid=IwAR1VwgFtI1vIquCNQG6B-Uau9gIvT-Df8QokM-DmcQYNXP7TBzeCfa3fLv0