Juče smo u Varvarinu organizovali okrugli sto na temu “Socijalno preduzetništvo i lokalne zajednice“. U prisustvu predstavnika lokalne samouprave, institucija javnog sektora i organizacija civilnog društva razgovaralo se o poslovnom modelu socijalnog preduzetništva koji je kod nas konačno dobio svoje određenje kroz Zakon o socijalnom preduzetništvu koji je Narodna kupština Republike Srbije usvojila u februaru 2022. godine.
Skup je otvorio Dejan Milanović, zamenik predsednika Opštine Varvarin, posle čega je Nenad Krstić, predsednik udruženja Evrokontakt prisutnima predstavio specifičnosti socijalnog preduzetništva, moguće uticaje na razvoj lokalne zajednice i moguće mere koje lokalna samouprava može da preduzme da bi kreirala stimulativno okruženje za njegov razvoj. Na kraju su prisutni imali prilike da postave pitanja i daju svoje komentare o rečenom.
Svi prisutni su se složili da lokalna samouprava i sve druge zainteresovane strane nastave da se bave ovom temom i razgovaraju o tome šta može da se uradi da bi socijalno preduzetništvo ostvarilo svoj puni potencijal u opštini Varvarin.
Slaviša Djordjević, koordinator Centar za socijalno preduzetništvo Kruševac je predstavio prisutnima rad Centra i ponudio pomoć i podršku svima koji imaju nameru da pokrenu socijalno preduzeće.
Okrugli sto je realizovan u okviru projekta Udruženja građana za podršku evropskim integracijama ‘’Evrokontakt’’ iz Kruševca pod nazivom “Kreiranje stimulativnog okruženja za razvoj socijalnog preduzetništva u Rasinskom okrugu”. Projekat je finansijski podržala Trag fondacija iz Beograda kroz program ‘’Pokret Polet’’.