Rasina

„Etno Rasina“ je udruženje koje ima za cilj promociju rukotvorina, očuvanje tradicionalnih  načina izrade odevnih predmeta, suvenira i predmeta za opremanje enterijera, kao i podsticanje proizvodnje rukotvorina kao perspektivne, ali nedovoljno razvijene privredne aktivnosti.

Udruženje takođe ima za cilj da otrgne od zaborava stare zanate kao što su tkanje, pletenje, heklanje,grnčarstvo, intarzija u drvetu,zlatovez, kosovski vez, beli vez,…Udruženje neguje i savremene tehnike rukotvorina – dekupaž, crtanje na staklu, tekstilu, izrada nakita novijim tehnikama…

Članice i članove udruženja „Etno Rasina“ čini grupa žena i muškaraca, proizvođača rukotvorina, iz Rasinskog okruga (Kruševac, Trstenik, Aleksandrovac, Ćićevac, Varvarin,Brus i Vrnjačka banja). Udruženje postoji i predano radi već 18 godina, formalno od 2005. godine, a legalno od marta 2007. godine. Učesnik je brojnih manifestacija,izložba, promocija i nosilac brojnih priznanja i zahvalnica. .

Udruženje je imalo uspešne nastupe kako u Rasinskom regionu, tako i u drugim gradovima Srbije (Novi Sad, Beograd, Vršac, Knjaževac, Novi Pazar, Prijepolje, Niš,Kraljevo,Nova Varoš,…), a i u inostranstvu (Srpska krajina-Bijeljina, SAD-Čikago, Prag –Češka, Istočno Sarajevo, Sent Andrej- Mađarska,…) gde su priređene izložbe i modne revije proizvodima nastalih u udruženju.

Udruženje je, takođe, ostvarilo saradnju i sa više donatorskih kuća, a jednoj od njih duguje i zahvalnost za svoje postojanje(Mersi Korps, USAID). “Etno Rasina” uživa i podršku lokalne samouprave kao i drugih kulturnih i javnih institucija Rasinskog regiona jer je čest učesnik na raznim kulturno-turističko-privrednim manifestacijama. Udruženje od samog osnivanja održava kurseve za savlađivanje raznih tehnika za sve uzraste – mlade i stare, kao i za lica sa posebnim potrebama. Na godišnjem nivou održi se desetak do petnaest radionica koje odišu kreativnošću i stvaralačkim duhom a rezultati su uvek vidljivi i zapaženi. Realizovan je i veliki broj projekata koji su finansirani od domaćih ali i stranih donatora. Trenutno sprovodi projekat “Čuj me i vidi me šta sve mogu i šta sve znam”koju realizuje u partnerstvu sa OOGNG i Savezom slepih Kruševac, a finansira Crveni krst Srbije i drugi strani donatori.

“Etno Rasina” iza sebe ima brojne izložbe sa zadatom tematikom (Srpski peškir, Srpska košulja, Srpsko tkano, Srpski suvenir, Srpsko selo,Konoplje, Srbija u srcu Evrope, Pozdrav iz Kruševca, Kruševac – srce dijaspore ,Heklala-kazala …) i koje su zaista ispoštovale sve kvalitete umetnosti i kvalitete ručnog rada. Neke od njih se održavaju i više puta u toku godine. Važno je napomenuti da je samo projekat sa Narodnim muzejem Kruševac nešto što se dešava već 13-tu godinu zaredom i to dva do tri puta godišnje.

Dom sindikata 3/6 Kruševac

etnorasina@gmail.com

064/6392-606