Tokom studijske posete u Sloveniji, posetili smo Zavod za pravednu trgovinu „3 muhe“ koji je smešten u centru Ljubljane i predstavlja primer izvanrednog angažovanja u oblasti održivog poslovanja unutar „Fairtrade“ (pravedna trgovina) sistema, koji predstavlja trgovinsko partnerstvo zasnovano na dijalogu, transparentnosti i poštovanju i teži većoj ravnopravnosti u međunarodnoj trgovini. „Fairtrade“ sistem nudi bolje uslove prodaje i osigurava prava marginalizovanih proizvođača i radnika, posebno iz ekonomski slabije razvijenih zemalja. Organizacije pravične trgovine koje podržavaju potrošači su aktivno uključene u podršku proizvođačima, podizanje svesti i vođenje kampanja za promene u pravilima i praksi konvencionalne međunarodne trgovine¹

Osnovan sa vizijom da promoviše pravednu trgovinu i podrži male proizvođače, Zavod je prepoznat kao vodeća u svojoj oblast poslovanja. Zavod se fokusira na proizvodnju i distribuciju organskih proizvoda, uključujući kafu, čaj, čokoladu i tekstil. Svojim angažmanom u „Fairtrade“ sistemu osigurava da se proizvođačima osigura poštena cena za njihov rad, poboljšani radni uslovi i podrška lokalnoj zajednici. Zavod „3 muhe“ je potpisao i ugovor o saradnji i sa firmom „KNOF“ iz Krška, o kojoj smo pisali u jednom od naših prethodnih tekstova u ovom serijalu.

„Fairtrade“ sistem pruža firmama priliku da ostvari pozitivan uticaj na društvo. Kroz podršku lokalnim zajednicama u kojima se nalaze proizvođači, sistem doprinosi društvenom i ekonomskom razvoju zajednica. Zavod „3 muhe“ podržava projekte za održivi razvoj, poput izgradnje infrastrukture, pristupa vodi i obnovljivim izvorima energije.

U skladu sa svojom posvećenošću društvenoj odgovornosti, Zavod „3 muhe“ aktivno učestvuju u lokalnim zajednicama kroz volontiranje i donacije. Firma podržava različite projekte zaštite životinja, podršku deci i socijalno ugroženim grupama, kao i inicijative za unapređenje kulture i umetnosti.

Kao rezultat svog predanog rada u okviru „Fairtrade“, Zavod „3 muhe“ je postala prepoznatljiva marka koja inspiriše druge firme da slede isti put. Njihov model poslovanja dokazuje da je moguće ostvariti profit istovremeno podržavajući pravednu trgovinu, zaštitu životne sredine u društvenu inkluziju.

Možemo da zaključimo da Zavod „3 muhe“ predstavlja odličan primer kako poslovni svet može biti agent pozitivne promene. Njihova posvećenost „Fairtrade“ sistemu, održivom poslovanju i društvenoj odgovornosti čini ih liderom u svojoj oblasti i inspiracijom za sve koji teže boljem svetu. Zahvaljujemo se timu Zavoda na gostoprimstvu i volji da nam prenese svoja iskustva u dosadašnjem poslovanju.

¹ – Definicija VFTO – Svetske organizacije za pravednu trgovinu.

U okviru projekta „Kupujmo odgovorno u Kruševcu“, koje sprovodi udruženje građana za podršku evropskim integracijama „Evrokontakt“ iz Kruševca sprovedena je studijska poseta u Sloveniji. Inicijativa je deo Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD 2) koju finansira Evropska unija (EU),sufinansira grad Kruševac, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).